Grønn markedskommunikasjon

I forbindelse med emnet digital markedsføring, ønsker jeg å skrive om grønn markedskommunikasjon i mitt første blogginnlegg da jeg føler dette er et relevant tema for det pågående semesteret.

Interessen for grønne og bærekraftige produkter oppfattes som en stigende trend, og vi er nødt til å bevege oss med verden og mot fremtiden. For å kunne styrke bedriftens legitimitet og omdømme, vil jeg dermed sørge for at fokuset på grønn markedskommunikasjon øker. Poenget skal ikke være å “grønnvaske”, men å faktisk ta et tak for de kommende generasjonene samtidig som vi styrker vår egen virksomhet. Gjennom en tydelig grønn kommunikasjonsform, kan vi sørge for at budskapet vårt er troverdig slik at brukeren tar valg de opplever som betydningsfulle.

Men hva er egentlig markedskommunikasjon?

Markedskommunikasjon er hvordan bedrift kan kommunisere og informere et bærekraftig budskap til markedet. Dette kan innebære en rekke ulike former for kommunikasjon, med ordnede retningslinjer innenfor en god strategi. Først og fremst skal dette komme frem i virksomhetens kultur, slik at budskapet man ønsker å formidle til markedet er tydelig. Det vil derfor være viktig at hele organisasjonen følger de samme retningslinjene, slik at ikke deler av virksomheten forstyrrer det grønne budskapet man ønsker å sende ut. Gjennom reklame, markedsføring, direkte salg og PR (public relations) kan vi dermed påvirke vår målgruppes kjøpsprosess ved å informere og overbevise kunden slik at en positiv reaksjon oppstår.

Et godt eksempel på en virksomhet med god grønn markedskommunikasjon er Pierre Robert, en liten men stor norsk produsent av undertøy som “ønsker å endre verden, en truse om gangen”. Over 90% av ullundertøyet er svanemerket, designet deres gir et preg av renslighet og de skaper produkter som skal passe de aller fleste. Et stort pluss for Pierre Robert er at Jenny Skavlan ofte vises frem som deres “fjes” i reklamen de tilbyr, da hun fra før av er et godt forbilde for når det kommer til fokus på bærekraft.

Hvem laget klærne dine? Transparens er nøkkelen til en mer etisk klesbransje. Dette er fabrikken bak våre Svanemerkede ullplagg til dame og herre.

Bilde hentet fra Pierrerobert.no

Ved å ta i bruk co-branding kan virksomheter også skaffe seg ulike sertifiseringsmerker som blant annet Svanemerket, Debios eller Miljøfyrtårn. Disse skal bidra til en forenklet kjøpsprosess, der forbrukeren kan skille produktene fra hverandre slik at man kan måle miljøeffektene. Det er strenge krav som skal oppfylles for å bli miljømerket, derfor vil produkter med disse vise til ekstra god kvalitet og skape større tillit. Dette vil lede til en forenklet kjøpsprosess, der kjøperen kan enklere navigere seg på et marked som er stort og usikkert.

Et eksempel på et grønt varemerke som oppfyller de strengene kravene er Klar. Dette varemerket er sertifisert med både Svanemerket og The Vegan Society. I tillegg til dette, viser merket til god, åpen informasjon om produktene og deres hensikt. Et rent design, godt navn og gode reklamer hjelper også bedriften med å fremme budskapet deres om “et effektivt grønt alternativ”. Dette gjør at Klar blir et godt og legitimt varemerke, man føler man kan stole på.

Klar | Klart det har noe å si | Klardag.no
Klar | Klart det har noe å si | Klardag.no

Bilder hentet fra klar.no

Grønnvasking i markedskommunikasjonen

En konsekvens av en strategi der virksomheter opptrer opportunistisk og mindre etisk er grønnvasking. Grønnvasking oppstår når bedrifter bruker mer tid på å fremstille seg som bærekraftige, isteden for å være det i realiteten. Gjennom markedskommunikasjon kan bedrifter hente inn nye kunder ved å skjule eller holde tilbake informasjon om hvordan de produserer, innholdet produktene har og hvordan produktene er distribuert. Grønnvasking kan derfor oppstå ved at bedrifter oppretter påstander, et miljøvennlig design eller ved manipulering av tall. Dette gjør markedskommunikasjon litt mer avansert, spesielt på grunn av fakta som skal være korrekte. Det vil derfor være viktig at bedriften har god teknologisk utvikling, der tall og analyser utføres jevnlig i åpenheten. Markedskommunikasjon er derfor en viktig prosess helt fra starten der behovet for produktet oppstår.

Kilder:

Nygaard, Arne. 2019. Grønn Markedsføringsledelse. 1. utgave. Bergen: Fagbokforlaget

Klardag.no. Om oss. Lesedato: 30.03.2022

https://klardag.no/om-oss/

Pierrerobert.no. Vårt bærekraftsarbeid. Lesedato: 30.03.2022

https://www.pierrerobert.no/no_NO/baerekraft-vaart-baerekraftsarbeid